Samen diervriendelijker vlees realiseren
Een varken met een krul in de staart is gezond. Maar hoe herken je dat als consument in de supermarkt? Vlees met het keurmerk Beter Leven staat voor diervriendelijk varkensvlees. Hoe meer sterren, des te beter is het leven van het varken geweest. Van Rooi Meat onderstreept het keurmerk van de Dierenbescherming, door zoveel mogelijk met varkenshouders te werken die op dezelfde golflengte zitten.
Het programma Beter Leven is een initiatief van de Stichting Dierenbescherming. Daarmee stimuleert zij dat dieren onder betere leefomstandigheden worden grootgebracht. Het liefst ziet zij dat geen enkel dier wordt geslacht, maar ze realiseert zich ook dat 95 procent van alle Nederlanders vlees eet. En die mensen worden niet allemaal vegetariër.
Beter welzijn voor varken
Met varkenshouders en andere bedrijven in de keten zijn afspraken gemaakt over meer leefruimte, over minder of geen ingrepen die het welzijn aantasten en over andere verbeteringen. Daarmee realiseren alle partners om diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen van de winkels te krijgen. Veehouderijen moeten zich bijvoorbeeld houden aan basisnormen. Alleen dan komen ze in aanmerking voor één of meer sterren. De normen verschillen per diersoort.
Zeven afspraken voor één ster
Van Rooi Meat omarmt, samen met veel varkenshouders, het Beter Leven programma met één ster. Wat houdt dat in? Zeven belangrijke afspraken.
- Varkens krijgen meer ruimte.
- Varkens krijgen beter afleidingsmateriaal
- Zeugen worden in groepen gehuisvest
- Biggen worden niet gecastreerd
- Gezondheid wordt planmatig aangepakt
- Antibioticagebruik wordt sterk beperkt
- Veetransport is korter en beter.
De eisen voor Beter Leven worden door een onafhankelijk, erkend bedrijf getoetst.
Streven naar diervriendelijker vlees
Samen met de varkensboer streeft Van Rooi Meat naar een meer diervriendelijke productie in de varkenshouderij. Dat heeft echter impact op het bedrijfsresultaat van onder andere de varkensboer. In de ambitie om duurzamer en diervriendelijker vlees te produceren, weten wij dat daar iets tegenover moet staan. In elk geval een eerlijke prijs.