Alles voor meer welzijn van het varken
Al enkele jaren geleden maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) afspraken om varkensvlees te verduurzamen. Die afspraken werden vastgelegd in het programma Varken van Morgen. Van Rooi Meat streeft ernaar om zoveel mogelijk te werken met varkenshouders die dit duurzame programma omarmen.
Samen met de varkensvleessector zet het CBL, waarin food service en supermarkten zijn verenigd, met ‘Varken van Morgen’ stappen om de omstandigheden voor mens, dier en milieu te verbeteren. Daarbij is het essentieel dat alle schakels in de keten goed met elkaar samenwerken. Nadrukkelijk zoeken alle partners naar aspecten om duurzaamheid te optimaliseren, zonder daarbij de factor kosten uit het oog te verliezen.
Meer ruimte, minder verveling
Afgesproken is dat in uiterlijk 2015 varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Vleesvarkens krijgen 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent. Zo voorkomen varkenshouders dat hun dieren zich gaan vervelen, dat er minder onrust in de stal ontstaat en dat de dieren zichzelf en andere varkens beschadigen. Verder wordt strengere eisen gesteld aan het couperen van staarten. Bovendien worden andere ingrepen, zoals slijpen van tanden, zo goed als uitgesloten.
Strengere controle
Ook zijn er afspraken gemaakt voor wat betreft transport. Zo mag het vervoer van varkens maximaal zes uur duren. Verder wordt in 2014 al gestopt met castratie, in plaats van in 2015. Daarnaast vindt strengere controle plaats op drinkwater van varkens. Met beter water, worden de dieren minder snel ziek. En dat komt uiteindelijk de kwaliteit van het vlees weer ten goede.
Aan veel normen voldoen
Op het gebied van milieu en gezondheid is afgesproken dat varkenshouders zeer terughoudend zijn in het gebruik van antibiotica. Dat mag in 2015 nog incidenteel worden gebruikt. In dat jaar moet de boer voor het voer volledig verantwoorde soja gebruiken. Ook moet de varkensboer voldoen aan normen op het gebied van ammoniakemissie, vermindering van broeikasgassen, uitstoot van fijnstof en gebruik van groene stroom. Al met al wordt er van de varkensboer veel gevraagd. Tegen de vraag van de consument naar meer duurzaam vlees hoort volgens ons dan ook een eerlijke prijs. Voor wat, hoort wat!